Knjige

Knjiga

Vladislav Radak - Knjiga

Vladislav Radak – Knjiga

Izdavač: Prvo izdanje – Dobar Naslov 2015. ISBN: 86-7561-049-1

Drugo izdanje: Portalibris 2019. ISBN:  978-86-7818-397-3

Broj strana: 432

Povez: broširan

Kupovina

Pisanje sažetka bilo kog dela je zahtevan i nezahvalan posao jer se teško sa preciznošću u par rečenica može opisati roman koji ima nekoliko stotina strana, a za najnoviji roman Vladislava Radaka, Knjiga, to je prosto nemoguće. Mogli bismo da kažemo da je u pitanju drama sa elementima akcije, sajns fikšn sa primesama horora, ljubavna priča ili priča o odrastanju, ali ništa od ponuđenog ne bi zaista bilo tačno. Možemo da kažemo da je pred vama priča o postapokaliptičnom Seulu, nerazdvojnosti čoveka i mašina, priča o odrastanju na predivnim pejzažima francuske Provanse, možemo da vam kažemo da je ovo roman o najbolje čuvanoj tajni civilizacije ili pak o bratskoj ljubavi, porodičnnim vrednostima, možemo vam reći da je ovo Knjiga o heroju ili herojima, strahovima, genetskom inženjeringu, prokletstvu porodičnog nasleđa, o ronjenju na dah, priča o tinejdžerskoj ljubavi, saga o mističnoj mašini Alkubijer drajv, tajnovitim ljiljanima ili o pravljenju naboljeg crvenog vina na svetu. Možemo vam reći da je ovo priča o Staroj Kući, budućnosti i prošlosti, priča o poslednjem vrelom letu i beskonačnoj kiši, o lutanjima Varvara i velikim Zidinama. Ipak, šta god vam budemo rekli u ovim kratim redovima, na zadnjim koricama, biće laž. Ovo nije roman o tome.

Ono što jedino sa sigurnošću možemo da vam tvrdimo jeste da ukoliko otvorite ovu Knjigu vaš život više nikada neće biti isti.

Isto tako, povratka neće biti ako je vratite na policu i odšetate.

Od ovog trenutka vašu sudbinu držite u vašim rukama.

 

 

 

 

Plava vežbanka

plava vezbankaIzdavač: Interpress 2006.

ISBN: 86-7561-049-1

Broj strana: 160

Povez: broširan

Kupovina

Lepe uspomene teško se zaboravljaju, ružne još teže. Ovo je moja priča…

Plava vežbanka, prvi izdati roman mladog Vladislava je ustvari njegovo drugo delo. Prvi, sa zanimljivim naslovom “Akcija br. 1.” autor je uništio, razočaran zbivanjima koje nameće svet što ga okružuje.

Plava vežbanka u izdanju izdavačke kuće Interpres, pojavila se 14. februara 2005, da bi neposredno posle toga polako krenula da zaokuplja pažnju medija i kritike.

Knjiga je autobiografsko delo namenjeno svima, a posebno autorovim vršnjacima. Ona predstavlja jedini i jedinstveni prikaz odrastanja „izgubljene“ generacije, koja u apatičnom okruženju izlaz pronalazi u samoći, umetnosti i emocijama.

Čitanje u jednom dahu, plava magija koja čitaoca prati u stopu i tajne zapisanih reči koje nije lako odgonetnuti su samo neke od odlika ovog romana.

Noć mrtvih snova

Izdavač: Dobra knjiga 2009.

ISBN: 978-86-86013-07-1

Broj strana: 430

Povez: broširan

Kupovina

Ideje me razapinju, kidaju me. Ne želim da umrem, ne večeras.

Svoj prvi roman Radak je napisao još kao tinejdžer, a u „Noći mrtvih snova“ ostao je dosledan zahtevu koji stavlja pred knjigu kao čitalac – da ga zabavlja. A šta je zabavnije od trilera? Napeta knjiga sastoji se i od drugih žanrova – malo ljubavne drame koja je pisana kao pripovetka, pa onda poetike stripa i najzad, odlike jednog pravog romana.

U nepoznatom gradu mladić na autobuskoj stanici sreće devojku koja će mu promeniti ceo život i odvesti ga u podzemlje o kome nije ni sanjao. U Amsterdamu student italijanskog porekla Nikolo prima uznemirujuće poruke putem mobilnog telefona koji je pokvaren već dve godine. Hiljadama kilometara dalje dečak pravi grešku koja ga može koštati života, ali dobija jedinstvenu priliku da za samo šest sati promeni sve.

A u srcu Moskve stari profesor fizike rešava zagonetnu teoriju haosa, pokušavajući da promeni svoje detinjstvo.

Ubrzo njihove sudbine postaju neraskidivo povezane, jer njihove živote kontroliše nešto što je svima sem profesoru fizike potpuno strano.

Dok se životi svih pojedinaca u univerzumu menjaju, oni znaju samo jednu stvar.

Večeras nema sna.

Formula života

LformulaAutori: Ivan Anić, Dragica Pavlović, Vladislav Radak

Izdavač: Matematiskop 2011.

ISBN: 978-86-7076-055-4

Broj strana: 78

Povez: broširan

Kupovina

Knjiga za sve one koji vole matematiku i one koji su u poziciji da podučavaju druge da pronađu u njoj inspiraciju i ideje kako da reše u svom praktičnom radu naizgled nerešiv problem: kako približiti matematiku drugima, a izbeći njenu banalizaciju.

Po rečima recezenta knjige Aleksandera Baucala, sadasnji elitisticki pristup predavanju matematike se “bazira na uverenju da matematika nije za svakog učenika i da nastavnik treba da se fokusira na one učenike koji imaju talenat da razumeju matematiku kada je ona predstavljena u matematičkom jeziku.” Takvim pristupom gubi se veliki deo učenika koji bi matematiku mogli da razumeju i u njoj vide smisao i korist.

Knjiga „Formula života“ predstavlja alternativu tom elitističkom pristupu. Mi se zalažemo za nastavu u kojoj se potencira razvoj kritičkog mišljenja, istraživackog duha i timskog rada kroz aktivno učenje. Naša ideja o nastavi nije naučiti učenika gradivo, nego naučiti učenika kako da uči

, kažu autori ove knjige.

Leave a Reply